Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso, które doskonale komponuje się z sosem koperkowym. Takie danie sprawdzi się idealnie podczas codziennego, rodzinnego obiadu. Tak przygotowane polędwiczki są miękkie i kruche, a sos koperkowy wzbogaca ich smak. Możesz podać takie mięso z ziemniakami, pieczywem lub kaszą bądź ryżem. Jest to potrawa, którą możesz przygotować wcześniej i zaserwować kiedy będzie taka potrzeba.
SKŁADNIKI:
polędwiczki wieprzowe – 400 g
sól
pieprz
granulowany czosnek
bulion – około 1 litr
masło – 3 łyżki
marchew – 3 sztuki
gęsta śmietana 18% – 3-4 łyżki
mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
świeży koperek – 1 pęczek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Polędwiczki pokrój na plastry i delikatnie rozbij je tłuczkiem do mięsa. Oprusz z każdej strony pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem.
Rozgrzej głęboką patelnię i rozpuść na niej masło. Podsmaż mięso przez kilka minut z każdej strony.
Podsmażaj tylko do momentu kiedy mięso się zetnie tak jak na zdjęciu poniżej.
Następnie zalej mięso bulionem tak, by je przykryć. Dodaj startą na tarce marchewkę i gotuj sos pod przykryciem do miękkości mięsa, około godziny. W razie takiej konieczności, dodaj do sosu wodę.
W międzyczasie posiekaj drobno świeży koperek. Kiedy polędwiczki będą miękkie, zagęść sos śmietaną połączoną z mąką ziemniaczaną. Do szklanki wlej śmietanę, dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżek gorącego sosu by zahartować mieszankę i mieć pewność, że podczas zagęszczania sosu śmietana się nie zważy. Wlej taką śmietanę do gotującego się sosu i energicznie mieszaj.
Dodaj świeży koperek i ewentualnie dopraw pieprzem i solą. Zdejmij patelnię z ognia. Smacznego!
1 Komentarz
Kochanie… polędwiczki to doskonały pomysł na wykwintny obiad. Twój przepis jest wyśmienity, a szczegółowy opis przygotowania potrawy i zdjęcia są po prostu doskonałe. Jesteś wielką Gwiazdeczką gotowania i utrwalania tego co robisz. Widać wielki kunszt i ogromne serce wkładane w to co przygotowujesz. Ale smaczne to wyszło mniam….