Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych, a zarazem lubianych ciast na świecie. Istnieje ogrom przepisów na ten aromatyczny wypiek. Szarlotka bez wątpienia najbardziej smakuje jeszcze gorąca, podana z gałką lodów waniliowych. Poznaj mój przepis na łatwą w przygotowaniu szarlotkę. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta, wyłożyć je do formy do pieczenia, dodać jabłka z cynamonem, posypać kruszonką i upiec. Niniejszy przepis jest jednym z pierwszych, z jakich w swoim życiu korzystałam. Dzieliłam się nim z wieloma osobami z naciskiem na tych, którzy wątpili w swoje umiejętności cukiernicze. Gwarantuję Ci, że ta szarlotka zawsze Ci się uda i pomoże Ci zaskoczyć swoich bliskich. Jeśli skorzystasz z tego przepisu, koniecznie podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu by przekonać inne osoby do domowych wypieków.
SKŁADNIKI:
mleko – pół szklanki – 125 ml
olej – pół szklanki – 125 ml
cukier – 1 szklanka – 250 g + pół szklanki do kruszonki
mąka – 2,5 szklanki + 1 do kruszonki
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki + szczypta do kruszonki
jajko – 2 sztuki
ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
jabłka – 5 dużych sztuk
cynamon – 2 łyżeczki
masło – pół kostki – 125 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj dwie misy: jedną, w której będziesz wyrabiać ciasto mikserem i drugą, w której zrobisz kruszonkę. Do misy na ciasto dodaj mleko, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, jajka i ekstrakt waniliowy. Do miski z kruszonką dodaj pół kostki masła, szklankę mąki, szczyptę proszku do pieczenia i pół szklanki cukru.
Umyte jabłka obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce w kostkę. Przy pomocy miksera połącz ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 22 cm x 34 cm wyłóż papierem pergaminowym, a następnie używając łyżki, przełóż tam ciasto.
Następnie równomiernie wyłóż na ciasto pokrojone w kostkę jabłka.
Posyp jabłka cynamonem. Możesz pominąć ten krok jeśli nie odpowiada Ci aromat cynamonu.
Następnie ze składników w drugiej misce zrób dłońmi kruszonkę i wysyp ją równomiernie na jabłka.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez godzinę lub godzinę i kilka minut. Ciasto powinno się delikatnie zrumienić. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw ciasto do wystudzenia, a następnie oprusz je cukrem pudrem. Smacznego!
2 komentarze
Szarlotka naprawdę prosta w wykonaniu a zarazem pyszna! Ciasto wychodzi idealne, przepis jest bardzo dokładny, polecam 🙂
Bardzo dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam