Dorsz w sosie cytrynowym

Przez Izabela

Dorsz to biała, mięsista ryba, której przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Doskonale się komponuje z kwaśnym smakiem cytryny. Stąd moja dzisiejsza propozycja na przyrządzenie tejże ryby w beszamelowym sosie cytrynowym. Wystarczy kilka minut by przygotować sos, wstawić go razem z dorszem do piekarnika i po chwili cieszyć się wyjątkowym smakiem. Takiego dorsza możesz podać z ryżem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, bądź wyłącznie z warzywami. Cytryna nie zdominuje całkowicie potrawy, a jedynie podkreśli walory smakowe ryby.

SKŁADNIKI:

polędwica z dorsza
kilka kropel oliwy
sól
pieprz biały
olej lub masło – 3 łyżki
cebula – 1 mniejsza sztuka
mąka – 1 łyżka
mleko – 1 szklanka 250 ml
sok z jednej mniejszej cytryny
szczypta cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rybę natrzyj oliwą, solą i białym pieprzem. Odstaw na kilka chwil.

Na patelni lub w rondelku z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej lub masło. Podsmaż drobno pokrojoną cebulkę. Dodaj łyżkę mąki pszennej i w dalszym ciągu podsmażaj przez cały czas mieszając by mąka się nie przypaliła. Po około 2 minutach wlej szklankę mleka i intensywnie mieszaj. Z każdą chwilą sos będzie gęstniał. Dodaj sok z cytryny, sól, pieprz i szczyptę cukru, całość zagotuj i zdejmij z ognia.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka łyżek sosu, ułóż na nim rybę i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopniu (funkcja termoobieg). Piecz przez około 20 minut, w zależności od wielkości ryby. Kiedy dorsz będzie gotowy, podaj go z pozostałym sosem, ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką z warzyw. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz