Grochówka

Przez Izabela

Zupa grochowa to jedna z najbardziej klasycznych zup pojawiających się w polskich domach. Kiedyś najlepsza była grochówka wojskowa, dzisiaj każdy może sobie przygotować we własnej kuchni równie smaczną, pożywną i sycącą. W moim domu jest to zupa numer 1 i jakichkolwiek ilości bym nie przygotowała, wszystko znika jeszcze tego samego dnia. Jednakże każdy o tym wie, że grochówka najlepiej smakuje kolejnego dnia. Zazwyczaj jest podawana ze świeżym pieczywem (suchym bądź ze smalcem) i kiszoną kapustą. Najpyszniejsza grochówka to taka, która jest gęsta, zawierająca spore ilości mięsa i wędzonki oraz warzyw. Przygotowując grochówkę, daj sobie czas, nie spiesz się. Im dłużej będziesz ją gotować, tym będzie smaczniejsza.

SKŁADNIKI:

woda – 3 litry
szynka „myszka” – 370 g
ziemniaki – 800 g
groch łuskany, połówki – 1,5 szklanki
wędzonka – 350 g
marchew – 4-5 sztuk
pietruszka – 1 sztuka
seler – 1 mniejsza sztuka
sól gruboziarnista – 1 łyżka
pieprz – pół łyżeczki
majeranek – 2 kopiaste łyżki
ziele angielskie – 7 ziarenek
czosnek – 1 ząbek
masło/olej – 2 łyżki
cebula – 1 mniejsza sztuka
opcjonalnie sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od pokrojenia szynki w niewielką, jednocentymetrową kosteczkę. Do dużego garnka wlej 2 litry wody i kiedy woda osiągnie temperaturę wrzenia, dodaj do niej mięso. Po kilku minutach zbiorą się szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki cedzakowej. Przykryj garnek i gotuj mięso do miękkości na średnim ogniu (około 50-60 minut).

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Ziemniaki, obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę. Pozostaw je w misce z zimną wodą.

Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja w tym celu wykorzystuję zwykle robota kuchennego. Podobnie postępuj z pietruszką i selerem.

Wędzonkę pokrój na mniejsze kawałki. Ja najczęściej wykorzystuję do grochówki boczek lub wędzonkę paprykową. Jeśli wolisz by to były żeberka, bądź inne mięso, nic nie stoi temu na przeszkodzie.

Kiedy mięso z szynki będzie gotowe, dodaj do niego przygotowane wcześniej ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler, wędzonkę oraz groch. Ja nie płuczę wcześniej grochu, choć wiem, że niektórzy tak właśnie robią. Dolej litr wody. Następnie dodaj przyprawy: sól, pieprz, majeranek i ziele angielskie. Gotuj zupę na mniejszym/średnim ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków, co jakiś czas delikatnie mieszając.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła lub oleju i podpraż drobno pokrojoną cebulkę. Rozgnieć nożem ząbek czosnku i dodaj go razem z podsmażoną cebulką do zupy. Gotuj jeszcze kilka chwil na małym ogniu do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji zupy. Ziemniaki muszą się nieco rozgotować. Całkowity czas przygotowania grochówki powinien wynieść około 3 godzin. W razie konieczności dopraw zupę pieprzem i solą. Ja w swojej kuchni używam minimalne ilości soli i zużywam jej tyle ile podałam w opisie. Grochówkę koniecznie podaj ze świeżym pieczywem. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz