Naleśniki budyniowe ze względu na swój smak zdecydowanie należą do moich ulubionych. Zmieniając smak budyniu możesz przygotować naleśniki waniliowe, czekoladowe, malinowe itd. Na moim stole pojawiają się zwykle w porze śniadaniowej i zawsze w wersji na słodko. Jednakże jeśli Twoje podniebienie woli raczej wytrawne smaki, ten przepis również się sprawdzi. Na dodatkową uwagę zasługuje również fakt, że poniższy przepis jest dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli nie stosujesz takiej diety, zamiast mąki ryżowej dodaj po prostu mąkę pszenną.
SKŁADNIKI:
jajko – 2 sztuki
mleko – 1 szklanka (250 ml)
mąka ryżowa – 3 łyżki
opakowanie budyniu waniliowego 40 g (bez glutenu jeśli tego wymagasz)
olej – 1 łyżka
szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj je wszystkie ze sobą i usmaż naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni. Z podanych proporcji wychodzi 5 sztuk naleśników. Bezpośrednio po usmażeniu proponuję wyłożyć je na kuchenne ręczniki papierowe by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4 komentarze
Nalesniki wygladaja tak fantastycznie. Wypruboje je napewno. Korzystam chetnie twoje przepisy.?
Pozdrawiam Regina
Bardzo mi miło. Zapraszam serdecznie częściej ? Pozdrawiam
Czy ciasto jest takie rzadkie?
Tak. Ciasto po zmiksowaniu składników jest rzadkie i tak właśnie ma być. Pozdrawiam