Drożdżówki z makiem

Przez Izabela

Któż nie lubi drożdżówek? Moimi ulubionymi od zawsze były drożdżówki z makiem, choć innymi również nie pogardzę. Poniższy przepis powstał z użyciem gotowej masy makowej. Sięgam po nią w sytuacjach nagłych, kiedy to pojawi się ochota np. na drożdżówki i brakuje czasu by przygotować samodzielnie masę makową. Zatem wystarczy jedynie zarobić ciasto drożdżowe, odczekać aż wyrośnie, uformować drożdżówki, upiec, polukrować i cieszyć się smakiem.

SKŁADNIKI:

mleko – 1 szklanka
cukier – 4 łyżki + 4 łyżki
masło – 1 kostka 200 g
drożdże – 70 g
mąka – 1 kg
szczypta soli
jajka – 4 sztuki + 1 sztuka do posmarowania ciasta
masa makowa – 500 g
cukier puder do polukrowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do rondelka wlej mleko, wsyp 4 łyżki cukru i dodaj masło. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia masła. Zdejmij z ognia i odczekaj aż całość nieco przestygnie i osiągnie temperaturę odpowiednią do tego by dodać drożdże. Mleko nie może być gorące, musi być lekko ciepłe. Wówczas dodaj drożdże, rozpuść je i odczekaj chwilę aż całość zacznie pracować.

Do misy robota kuchennego lub innej dużej misy, jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie, dodaj pozostałe składniki.

Następnie dodaj do misy mleko z masłem i drożdżami. Wyrabiaj całość dokładnie, nie spiesz się. Ciasto będzie gotowe, kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą, a masa nie będzie kleić się do rąk. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę).

W tym czasie ciasto znacznie powiększy swoją objętość.

Wyjmij ciasto na stolnicę i chwilę je wyrabiaj. Podziel je na kilka mniejszych części (ja dzielę na 3 części). Następnie każdą część ciasta rozwałkuj kolejno na prostokąt. Wyłóż na ciasto masę makową, rozsmaruj ją dokładnie.

I zwiń ciasto w roladę jak na fotografii poniżej.

Każdą roladkę podziel przy pomocy ostrego noża na mniejsze, 3-centymetrowe kawałki.

Tępą stroną noża zrób wgłębienie wzdłuż każdej drożdżówki. Przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odczekaj kilka minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (funkcja termoobieg).

Przed wstawieniem drożdżówek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Piecz około 20 minut. Wystudź i polukruj. Lukier wykonasz mieszając cukier puder z dodatkiem wrzątku. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz