Chleb bez drożdży i zakwasu

Przez Izabela

Poniższy przepis na chleb możesz wykorzystać w sytuacji awaryjnej, kiedy nie posiadasz drożdży czy zakwasu by upiec bardziej wymagające i czasochłonne pieczywo. Wykonanie tego chleba jest bardzo łatwe i razem z pieczeniem nie zabiera więcej aniżeli godzinę. Wizyta niespodziewanych gości od teraz nie musi Cię stresować, możesz upiec ten błyskawiczny chleb. Posiada on chrupiącą skórkę i jest smaczny. Możesz go upiec w dwóch mniejszych keksówkach lub jednej dłuższej.

SKŁADNIKI:

mąka orkiszowa pełnoziarnista – 2 szklanki (możesz użyć innej mąki, np. pszenną razową)
mąka pszenna typ 650 – 2 szklanki (lub inna mąka chlebowa lub po prostu mąka pszenna)
soda – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1-1,5 łyżeczki
jogurt naturalny – 1 szklanka 250 ml (może być kefir lub maślanka)
mleko – 1 szklanka 250 ml (może być woda)
olej – 1,5 łyżki (lub roztopione masło)
opcjonalnie czarnuszka – 5 łyżeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto wyrabiam przy pomocy robota kuchennego z końcówką typu hak. Nie jest to jednak konieczne, końcówka do ucierania również z tym ciastem sobie poradzi.

Wsyp do misy mąki, cukier i sodę, dokładnie wymieszaj. Dodaj sól, jogurt i mleko i wyrabiaj przez kilka minut do dokładnego połączenia się składników. W międzyczasie dodaj olej i czarnuszkę (możesz pominąć lub wsypać inne dodatki). Ciasto powinno być gęste.

Przygotuj jedną dłuższą keksówkę lub dwie mniejsze formy, natłuść je olejem i przełóż do nich ciasto (najlepiej przy pomocy łyżki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz łącznie przez 30-35 minut (sprawdź czas drewnianym patyczkiem, u mnie czas pieczenia wynosi 32 minuty). Po około 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika, odczekaj kilka minut i jeszcze gorącego wyjmij z formy i studź na kratce lub desce kuchennej. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz