Domowa wędlina – filet z kurczaka w galarecie

Przez Izabela

Przyznasz mi chyba rację, że nic nie dorówna domowym wędlinom, zapachowi świeżego pieczywa, jajecznicy ze swojskich jajek czy warzywom zebranym we własnym ogródku? Odkąd pamiętam, w moim rodzinnym domu robiliśmy sami wszystko, co tylko było możliwe. Być może z tego powodu do dnia dzisiejszego staram się podawać swoim bliskim jak najwięcej posiłków przygotowanych własnoręcznie. Poniżej przedstawiam przepis na łatwą w wykonaniu wędlinę drobiową – kurczaka z warzywami w galarecie. Możesz dodać dowolne, ulubione warzywa, każdorazowo inne. Moje składniki to tylko propozycja, którą możesz dowolnie modyfikować. Przyznam szczerze, że ten typ wędlin pojawia się u mnie najczęściej po dniu, w którym serwowałam rosół. Może skorzystasz z tej podpowiedzi i zamiast pomidorowej, wykorzystasz pozostały rosół by zaskoczyć bliskich domową wędliną. Przepis, który również może Cię zainteresować to domowa mielonka drobiowa.

SKŁADNIKI / około 1,3 kg gotowej wędliny

gotowany filet z kurczaka – 2 mniejsze sztuki
gotowana marchewka – 1 sztuka
papryka czerwona – 1 mniejsza sztuka
kukurydza – 1 mała puszka (100 g)
ziarenka pieprzu – 25 sztuk
żelatyna z przyprawami – 1 opakowanie
żelatyna – 2 łyżki
rosół/bulion warzywny – 0,75 litra

Dodatkowo:
plastikowa okrągła butelka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój ugotowane mięso w kostkę wielkości 1-2 cm, ugotowaną marchewkę i surową paprykę pokrój w drobną kosteczkę, przygotuj puszkę kukurydzy. Jeśli nie masz ugotowanego mięsa, zacznij od przygotowania rosołu lub po prostu ugotuj piersi z kurczaka i marchewkę w lekko osolonej wodzie.

Odmierz 0,75 litra rosołu lub bulionu, w którym gotowało się mięso i marchew, zagotuj i zdejmij z ognia. Dodaj całe opakowanie żelatyny z przyprawami plus 2 łyżki żelatyny bez przypraw, dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia. Kiedy rosół/bulion z żelatyną nieco wystygnie dodaj do niego mięso wraz z ziarenkami pieprzu i warzywami, całość bardzo delikatnie wymieszaj.

Przygotuj butelkę po wodzie mineralnej, umyj ją i odetnij górę tak by powstała tuba, w której będzie tężeć galareta. Wyłóż butelkę woreczkiem foliowym do celów spożywczych i przelej do niego przygotowaną galaretę z mięsem i warzywami, w taki sposób jak na zdjęciu poniżej. Przykryj całość delikatnie folią i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia, rozetnij butelkę i wyjmij ostrożnie wędlinę z woreczka. Smacznego!

You may also like

4 komentarze

A.M.S. 14 lutego, 2020 - 8:19 am

Wspaniały przepis !!!
Na pewno wytestuję.
Wędlina prezentuje się wybornie i z całą pewnością tak smakuje 😉 Dziękuję za przepis.
Serdecznie pozdrawiam ?

Odpowiedź
Izabela 14 lutego, 2020 - 2:10 pm

Bardzo dziękuję za miłe słowa. Koniecznie się odezwij jak wypróbujesz przepis. Pozdrawiam

Odpowiedź
Joanna 14 maja, 2020 - 10:33 am

Teoretycznie takie proste i oczywiste do zrobienia a nigdy wcześniej nie wpadłam na to żeby zrobić samej. Koniecznie wypróbuję jak zresztą wiele przepisów z tej skarbnicy ?. Gorąco pozdrawiam i ciszę się że tu trafiłam.

Odpowiedź
Izabela 15 maja, 2020 - 7:06 am

Dziękuję bardzo za przemiłe słowa. W kuchni tak naprawdę mało jest skomplikowanych rzeczy ? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź

Zostaw komentarz