Pączki z piekarnika

Przez Izabela

Pączki pieczone goszczą w moim domu od kilku lat. Na ich rzecz całkowicie zrezygnowałam z tradycyjnego smażenia pączków w głębokim tłuszczu. Mama uczyła mnie by prawdziwe pączki smażyć na smalcu. Początkowo tak właśnie robiłam, lecz z uwagi na to, że w swojej kuchni staram się ograniczać ilość tłuszczu do minimum, zaprzestałam smażenia pączków i teraz wyłącznie je piekę. Kto jeszcze nie miał okazji wypróbować pączków w takiej wersji to szczerze zachęcam. Według mnie są one zdecydowanie smaczniejsze, lżejsze i przede wszystkim nie ociekają tłuszczem. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, mleko natomiast ma być ciepłe (nie gorące!). Nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie by nie wypłynęło z ciasta podczas pieczenia. Polecam używania gęstych, domowych powideł.

SKŁADNIKI:

Rozczyn drożdżowy:
ciepłe mleko – 100 ml
świeże drożdże – 50 g
cukier – 1 łyżeczka
Ciasto:
mąka pszenna typ 500 – 380 g
cukier – 50 g
sól – 1 płaska łyżeczka
jajko – 3 sztuki
miękkie masło – 170 g

Dodatkowo: gęste powidła śliwkowe, jajko do posmarowania, cukier puder i papilotki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zacznij od przygotowania rozczynu drożdżowego. Dopilnuj by mleko nie było gorące, a jedynie ciepłe. Do takiego mleka dodaj drożdże i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia. Uwaga, polecam do tego celu użyć większego naczynia, ponieważ drożdże bardzo urosną.

W międzyczasie wymieszaj ze sobą mąkę, sól i pozostały cukier. Do suchych składników dodaj rozczyn drożdżowy i jajka, a następnie wyrabiaj ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodawaj stopniowo miękkie masło i w dalszym ciągu wyrabiaj do dokładnego połączenia się wszystkich składników.

Tak wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno znacznie powiększyć swoją objętość.

Wyjmij ciasto na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Gdyby ciasto kleiło się do rąk, dodaj odrobinę mąki. Pamiętaj jednak by nie dodawać jej zbyt dużo, ponieważ pączki mogą po upieczeniu okazać się twarde. Rozpłaszcz dłonią ciasto na grubość około 2 cm i przy pomocy np. szklanki wykrawaj kółeczka.

Każde kółeczko dodatkowo rozpłaszcz delikatnie w dłoni, nakładaj po łyżeczce powideł i zwiń pączka w taki sposób by nadzienie nie wypłynęło. Ułóż pączki na papilotkach, łączeniem do spodu.

Tak przygotowane pączki przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (góra-dół). Przed wstawieniem pączków do piekarnika, posmaruj je przy pomocy pędzelka roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut.

Po upieczeniu odczekaj kilka minut by zdjąć papilotki, a następnie polukrować pączki i posypać je skórką pomarańczy. Smacznego!

Dla zainteresowanych: na moim koncie instagramowym możesz zobaczyć filmik z etapów przygotowania pieczonych pączków. Znajdziesz go w wyróżnionych relacjach.

You may also like

18 komentarzy

Renia 15 lutego, 2020 - 1:33 pm

Ludziska Pączki pieczone według tego przepisu są rewelacyjne, podpisuje się pod tym obiema rękami lepszych nie jadłam ???

Odpowiedź
Izabela 15 lutego, 2020 - 1:52 pm

Cieszę się, że pączki smakowały ? Pozdrawiam

Odpowiedź
Bajka 15 lutego, 2020 - 3:45 pm

Chce wlasnie wyprobowac. Od czego zalezy ilosc maki??

Odpowiedź
Izabela 15 lutego, 2020 - 4:23 pm

Należy dopilnować by ciasto nie kleiło się do rąk a jednocześnie by nie zawierało zbyt dużo mąki. Polecam trzymać się ilości mąki podanej w przepisie i w razie potrzeby (gdyby ciasto kleiło się do rąk po wyrośnięciu) stopniowo dodawać niewielkie ilości. Pozdrawiam

Odpowiedź
Bajka 15 lutego, 2020 - 7:47 pm

Dziekuje za odp. Dalam jakies 460g maki do ciasta i minimalnie do wyrobienia i rozwalkowania . Wyszly przepyszne. Teraz tylko polukrowac ?
Dziekuje za przepis ? czy bedzie on tez dobry na drozdzowki?
Milego wieczoru! Pozdrawiam

Odpowiedź
Izabela 15 lutego, 2020 - 8:56 pm

Na drożdżówki proponuję inny przepis. Niebawem pojawi się na blogu.

Odpowiedź
Karola 16 lutego, 2020 - 11:48 am

Wyszly rewelacyjne!! To moje pierwsze pączki w życiu i trochę nieporadnie mi szlo nadziewanie a pierwszy poszedł niestety do śmieci bo powidla wyszly bokiem ??? ale pozostałe były już idealne!!!! Super przepis!!rewelacja!!!?????

Odpowiedź
Izabela 16 lutego, 2020 - 12:15 pm

Miło mi, że Twoje pierwsze w życiu pączki się udały ? A nadzienie mi również kiedyś się wylało, to się może zdarzyć każdemu. Pozdrawiam.

Odpowiedź
Monika 19 lutego, 2020 - 9:39 am

Przepis petarda ! Naprawdę nie spodziewałam się tak zdumiewającego efektu, pączki są puszyste, miękkie i w smaku po stokroć lepsze niż te sklepowe. Dodam, że to były moje pierwsze pączki w życiu, teraz już wiem ze nie ostatnie 😉

Odpowiedź
Izabela 19 lutego, 2020 - 11:43 am

Bardzo dziękuję za pozytywny komentarz i cieszę się, że pączki smakowały. Potwierdzam, że są miękkie i puszyste. Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Marta 19 lutego, 2020 - 2:44 pm

?Pączki -kosmos ! ?
Pierwszy raz w życiu odważyłam się zrobić niż isc i kupic!
Iii. . są cudowne , a z racji naszego wielkiego powrotu na siłownię są idealnym rozwiązaniem dla osób które ograniczają zbędne kalorie a chcą podtrzymać tradycje !
Kochani ! Z całego serca polecam ! Przepis warty uwagi !! ?

Odpowiedź
Izabela 19 lutego, 2020 - 3:37 pm

Bardzo dziękuję. To ważne by ograniczać tłuszcze. Pozdrawiam

Odpowiedź
Paulina 19 lutego, 2020 - 5:12 pm

Pączki są wyśmienite, mięciutkie i puszyste. Rewelacja na pewno będę robić. Polecam wysztkim wypróbować ten pszepis ??

Odpowiedź
Izabela 19 lutego, 2020 - 5:42 pm

Cieszę się, że pączki smakowały. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magda 7 lutego, 2021 - 10:26 am

Mozna dodac suche drozdze? Mam tylko takie

Odpowiedź
Izabela 7 lutego, 2021 - 1:25 pm

Tak, do każdego ciasta można dodać świeże lub instant. Tylko trzeba przeliczyć

Odpowiedź
Małgorzata 10 lutego, 2021 - 5:19 pm

Czy jeśli Zrobię teraz te pączki będą rownie puszyste kolejnego dnia? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Izabela 11 lutego, 2021 - 8:20 pm

Tak, nie ma żadnych obaw. Kolejnego dnia będą mięciutkie. Tylko muszą być przechowywane pod przykryciem. Pozdrawiam

Odpowiedź

Zostaw komentarz