Niniejszy przepis na kotlety mielone w sosie własnym jest klasyczny w mojej rodzinie odkąd pamiętam. Robi tak moja mama, robię ja i mam nadzieję, że będą tak robić moje dzieci. Dodatek marchewki sprawia, że są one delikatne w smaku, a podsmażenie ich przed duszeniem odróżnia je od pulpetów. Są mięciutkie, delikatne i aromatyczne. Jako dodatek najbardziej pasują do nich gotowane ziemniaki, domowe buraczki bądź gotowana czerwona kapusta. To łatwa w wykonaniu propozycja na rodzinny, domowy obiad.
SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa („myszka”) – 500 – 600 g
marchewka – 1 średniej wielkości sztuka
cebula – pół
czosnek – 2 ząbki
przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
bułka tarta (tutaj bezglutenowa) – do obtoczenia kotletów
olej do smażenia, woda
mąka ryżowa (może być pszenna jeśli nie wymagasz diety bez glutenu) – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zacznij od zmielenia mięsa. Następnie włóż je do miski i dodaj przyprawy. Nie podaję konkretnych ilości przypraw, dodaj je wg własnego uznania. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij razem z czosnkiem na patelni w niewielkiej ilości oleju. Marchew obierz i zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do miski z mięsem.
Wymieszaj wszystko razem bardzo dokładnie i odstaw na godzinę do lodówki.
Mokrą dłonią uformuj kotlety pożądanej wielkości i każdy z nich obtocz w bułce tartej.
Usmaż mielone z obu stron na rumiany kolor.
Kiedy wszystkie kotlety będą usmażone, zalej je wodą i duś pod przykryciem około 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Wyjmij kotlety z garnka/patelni. W szklance wymieszaj zimną wodę z mąką, a następnie tą mieszanką zagęść sos. Trudno mi podać konkretne ilości wody i mąki, nigdy tego nie mierzyłam (mniej więcej 1/3 szklanki wody i 2 łyżeczki mąki). Zagęszczaj wrzący sos bardzo energicznymi ruchami. W przeciwnym razie mogą zrobić się kluski, a tego z pewnością nie chcesz. Włóż kotlety ponownie do sosu, duś dwie minuty pod przykryciem. Smacznego!
1 Komentarz
Przepyszne. Dziekuję i pozdrawiam ?