Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce serowej

Przez Izabela

Kotlety drobiowe w serowej panierce to propozycja szybkiego dania z piekarnika. Możesz je przygotować nie tylko na codzienny obiad, lecz również na rodzinne spotkania towarzyskie. Z pewnością zasmakują Twoim gościom, a Ty nie spędzisz wielu godzin na ich przygotowaniu 🙂 Takie kotlety są smaczne, chrupiące i soczyste. W zależności od tego jakiego sera i jakiego ketchupu użyjesz, są one mniej lub bardziej pikantne. Przepis do wykorzystania przez osoby stosujące dietę bez glutenu.

SKŁADNIKI:

filety drobiowe – 3 sztuki
sól i pieprz do smaku
płatki kukurydziane – 1 szklanka
mielona słodka papryka – 1-2 łyżeczki
czosnek granulowany – 1 łyżeczka
majeranek – 1 łyżka
ketchup do posmarowania mięsa
tarty ser (np. mozzarella) – 250 g + do posypania
jajka – 2 sztuki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyj mięso i osusz je ręcznikiem papierowym. Podziel każdy filet na dwa, maksymalnie trzy kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Płatki kukurydziane zmiel do otrzymania struktury bułki tartej. Dodaj do nich mieloną słodką paprykę, czosnek, majeranek i tarty ser.

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki panierki.

Gotowa panierka

Roztrzep starannie jajka. Maczaj w nich mięso, a następnie panieruj w płatkach kukurydzianych. Ułóż kotlety na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Przed pieczeniem

Wstaw kotlety do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z funkcją termoobieg. Piecz około 15-20 minut. Po tym czasie posmaruj kotlety ketchupem. Na wierzch wysyp tarty ser. Wstaw mięso ponownie do piekarnika.

W trakcie pieczenia

Piecz mięso do momentu roztopienia się sera. Proponuję podać je z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz