Hiszpańskie churrosy w wersji mini

Przez Izabela

Hiszpańskie churrosy w wersji mini to moja kolejna propozycja nie tylko na tłusty czwartek. Przygotowanie ciasta zajmie Ci zaledwie kilka chwil, smażenie kilkanaście minut i, jeśli będzie tak jak w moim domu, nim się zorientujesz, nawet ich nie spróbujesz 🙂 Moje dzieciaki zjadły syty obiad, a tuż po nim całą porcję świeżych churrosów. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia 🙂 Zachęciłam Cię do wypróbowania tego przepisu? Churrosy podaje się oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Świetnie smakują polane czekoladą.

SKŁADNIKI:

mąka pszenna – 200 g (w wersji bez glutenu 100 g mąki kukurydzianej i 100 g mąki ryżowej)
woda – 400 ml
masło – 40 g
sól – pół łyżeczki
cukier – 2 łyżki
jajka – 2 sztuki
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do oprószenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wlej do garnka wodę, dodaj sól, cukier i masło. Doprowadź całość do wrzenia.

Kiedy masło się rozpuści, zacznij dodawać mąkę. Uwaga! Dodawaj ją partiami przez cały czas mieszając. Powstanie gęsta masa, jak na zdjęciu poniżej. Zdejmij garnek z ognia i odczekaj minutę.

Następnie przełóż masę do misy i przygotuj jajka.

Po upływie około 5 minut dodaj do masy pierwsze jajko, dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj drugie jajko. Ponownie zmiksuj masę.

Ciasto jest gotowe. Powinno być gładkie i gęste.

Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką jak na zdjęciach poniżej. By sobie ułatwić przekładanie ciasta, wstaw rękaw cukierniczy do wysokiego naczynia, np. do szklanki.

W związku z tym, że ciasto jest gęste, istnieje ryzyko, że rękaw pęknie podczas wyciskania masy. Dlatego profilaktycznie użyj dwóch, a nawet trzech worków jednocześnie (ja używam jednorazowych).

Z tego przepisu możesz także przygotować klasyczne churrosy. Użyj wówczas większej tylki. Churrosy w wersji mini uzyskasz stosując tylkę o mniejszej średnicy.

Wyciskaj kawałki masy wprost do gorącego oleju. Przydadzą Ci się nożyczki do ucinania ciasta. Smaż churrosy po kilka chwil z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe churrosy wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

No i nie pozostało nic innego jak oprószyć churrosy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem 🙂 Jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń go. Smacznego!

Zobacz moje inne propozycje na Tłusty Czwartek:

Pączki z piekarnika

Rurki z kremem

Oponki

You may also like

Zostaw komentarz