Hiszpańskie churrosy w wersji mini to moja kolejna propozycja nie tylko na tłusty czwartek. Przygotowanie ciasta zajmie Ci zaledwie kilka chwil, smażenie kilkanaście minut i, jeśli będzie tak jak w moim domu, nim się zorientujesz, nawet ich nie spróbujesz 🙂 Moje dzieciaki zjadły syty obiad, a tuż po nim całą porcję świeżych churrosów. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia 🙂 Zachęciłam Cię do wypróbowania tego przepisu? Churrosy podaje się oprószone cukrem pudrem i cynamonem. Świetnie smakują polane czekoladą.
SKŁADNIKI:
mąka pszenna – 200 g (w wersji bez glutenu 100 g mąki kukurydzianej i 100 g mąki ryżowej)
woda – 400 ml
masło – 40 g
sól – pół łyżeczki
cukier – 2 łyżki
jajka – 2 sztuki
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do oprószenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wlej do garnka wodę, dodaj sól, cukier i masło. Doprowadź całość do wrzenia.
Kiedy masło się rozpuści, zacznij dodawać mąkę. Uwaga! Dodawaj ją partiami przez cały czas mieszając. Powstanie gęsta masa, jak na zdjęciu poniżej. Zdejmij garnek z ognia i odczekaj minutę.
Następnie przełóż masę do misy i przygotuj jajka.
Po upływie około 5 minut dodaj do masy pierwsze jajko, dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj drugie jajko. Ponownie zmiksuj masę.
Ciasto jest gotowe. Powinno być gładkie i gęste.
Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką jak na zdjęciach poniżej. By sobie ułatwić przekładanie ciasta, wstaw rękaw cukierniczy do wysokiego naczynia, np. do szklanki.
W związku z tym, że ciasto jest gęste, istnieje ryzyko, że rękaw pęknie podczas wyciskania masy. Dlatego profilaktycznie użyj dwóch, a nawet trzech worków jednocześnie (ja używam jednorazowych).
Z tego przepisu możesz także przygotować klasyczne churrosy. Użyj wówczas większej tylki. Churrosy w wersji mini uzyskasz stosując tylkę o mniejszej średnicy.
Wyciskaj kawałki masy wprost do gorącego oleju. Przydadzą Ci się nożyczki do ucinania ciasta. Smaż churrosy po kilka chwil z każdej strony, do uzyskania złocistego koloru.
Gotowe churrosy wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
No i nie pozostało nic innego jak oprószyć churrosy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem 🙂 Jeśli nie lubisz cynamonu, pomiń go. Smacznego!
Zobacz moje inne propozycje na Tłusty Czwartek: