Zupa gulaszowa

Przez Izabela

Zupa gulaszowa to danie wywodzące się z kuchni węgierskiej. Jest rozgrzewająca i sycąca, sama w sobie stanowi zatem pełnowartościowy posiłek. Na świecie krążą różne modyfikacje oryginalnego przepisu na zupę gulaszową zależne od upodobań kucharza. Ja przedstawiam dzisiaj swoją wersję z mięsem wołowym i bez papryki. Przez lata robiłam tę zupę z papryką, lecz aktualnie stanęłam przed koniecznością wyeliminowania papryki ze swojej diety. Zwolennicy klasycznej zupy gulaszowej z dużą ilością papryki, mogą jak najbardziej dodać kilka upieczonych i obranych ze skórki papryk do poniższego dania. Z pewnością wzbogaci to jego smak. Jednakże niniejsza moja propozycja jest równie smaczna. Zupa gulaszowa wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem lub grzankami. Zapraszam.

SKŁADNIKI:

wołowina – około 400 g
smalec do smażenia – 2-3 łyżki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
marchew – 2 sztuki
ziemniaki – 5-6 sztuk
ziele angielskie – 4-5 ziarenek
listek laurowy
sól i pieprz do smaku
słodka papryka – 3 łyżeczki
ostra papryka – 1 łyżeczka
majeranek – 2 szczypty
kminek – 1 łyżeczka
przecier pomidorowy – 1 kartonik
woda – litr lub więcej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wołowinę pokrój w cienkie paseczki i przypraw je słodką i ostrą papryką. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2-3 łyżki smalcu i obsmaż mięso przez cały czas na dużym ogniu. Staraj się nie mieszać zbyt często. Kiedy woda z mięsa odparuje, zmniejsz nieco ogień i dodaj przeciśnięty czosnek oraz drobno pokrojoną cebulę. Podsmaż chwilę. Następnie dodaj pokrojone w talarki marchewki i smaż kilka chwil, po czym wlej wodę, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i majeranek. Gotuj całość do miękkości mięsa.

Kiedy mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj je do miękkości. Pod koniec dodaj kartonik przecieru pomidorowego i dopraw solą i ewentualnie pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz