Chlebek bez glutenu i bez drożdży

Przez Izabela

Pierwsze chlebki bez glutenu piekłam już 20 lat temu. Nie było wówczas takiego dostępu do produktów bezglutenowych jak obecnie. Pieczywo również nie było smaczne. Odkąd pojawiło się ono w sklepach, kamień spadł mi z serca i na wiele lat zaprzestałam wypieku chleba bez glutenu. Jednakże powróciłam do tego w ostatnich miesiącach i zaczęłam poszukiwać przepisu na dobry chleb. Niniejszy przepis na chrupiący chlebek gryczany jest modyfikacją receptury na chleb na sodzie. I muszę przyznać, że nam bardzo smakuje. Dla osób nie mających kontaktu z żywnością bezglutenową, smak może wydawać się inny. Bo jest inny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na chleb gryczany bez drożdży i glutenu.

SKŁADNIKI:

mąka gryczana – 3 szklanki
mąka ryżowa lub kukurydziana – 1 szklanka
soda – 1 łyżeczka
cukier – 1 łyżeczka
sól – 1,5 łyżeczki
jogurt naturalny lub jogurt typu greckiego – 1 szklanka
mleko – 1 szklanka
olej lub oliwa – 1,5 łyżki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wymieszaj mąki, sodę i cukier. Dodaj sól, a następnie jogurt naturalny, mleko i oliwę. Wyrabiaj przy pomocy robota kuchennego, bądź ręcznie, do momentu dokładnego połączenia się składników.

Uformuj chlebek, przełóż go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni. Na jego dnie wstaw naczynie z wodą (dzięki temu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca). Piecz chlebek przez 30-35 minut. Kontroluj jego wypieczenie przy pomocy suchego patyczka. Możesz również zastukać w spód chlebka, jeśli wyda głuchy dźwięk, to znaczy, że jest gotowy. Wystudź chleb na kratce. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz