Zrazy z szynki wieprzowej z kiszoną kapustą

Przez Izabela

Zrazy z szynki wieprzowej z kiszoną kapustą to kruche, delikatne, rozpływające się w ustach roladki, które idealnie sprawdzą się na niedzielny, rodzinny obiad. I nie tylko. Doskonale się komponują z kluskami śląskimi, kaszą czy gotowanymi ziemniakami. Dodatek kiszonej kapusty sprawia, że są niezwykle kruche i aromatyczne. Przygotowanie zrazów nie jest pracochłonne, lecz chcąc w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba być przygotowanym na dłuższe chwile w kuchni.

SKŁADNIKI:

plastry szynki wieprzowej „myszki” – ilość wg potrzeb
musztarda – po 1 łyżeczce na roladę
sól i pieprz do smaku
majeranek
cebula – po kilka piórek na roladę plus pół sztuki do sosu
kapusta kiszona – po łyżce na roladę
woda
mąka – kilka łyżeczek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Rozbij dokładnie mięso tłuczkiem, posmaruj każdy plaster szynki musztardą, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Cebulę pokrój w piórka i ułóż ją na przyprawionych plastrach mięsa.

Kapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru wody, pokrój ją drobno i wyłóż na cebulkę.

Zawiń mięso w rolady i dla pewności zepnij je wykałaczkami lub owiń sznurkiem kuchennym by podczas obróbki cieplnej zrazy się nie rozwinęły.

Podsmaż zrazy z każdej strony na lekko brązowy kolor i podlej je wodą. Dodaj do sosu pół cebuli i duś mięso do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas obracając je na drugą stronę. W razie potrzeby możesz dolać wodę.

Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je z garnka/patelni i przygotuj sos. Zacznij od doprawienia go pieprzem i solą. W szklance wymieszaj zimną wodę i kilka łyżeczek mąki (u mnie mąka ryżowa). Uzyskaną mieszanką zagęść gotujący się sos przez cały czas energicznie mieszając, doprowadź sos do ponownego wrzenia i zdejmij z ognia. Smacznego!

You may also like

Zostaw komentarz